Het Openbaar Ministerie (OM) houdt er rekening mee dat de liquidatie van crimineel Alexander Gillis in Zaandam een wraakactie was voor de twee mislukte aanslagen op topcrimineel Gwenette Martha.

Dit werd vrijdag duidelijk tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen de Amsterdammers Gökhan C. (30) en Iliass K. (30).

Gillis zou door Martha en de groep criminelen om hem heen medeverantwoordelijk zijn gehouden voor twee moordpogingen op het leven van Martha.

Martha overleefde op 27 december 2013 de eerste aanslag op zijn leven. Als hij in Amterdam loopt komt er een man met getrokken wapen op hem af, maar het wapen weigerde dienst.

Daarnaast werd vrijdag duidelijk dat er na deze moordpoging op enig moment een bom zou zijn geplaatst in de bijrijdersstoel van de auto waarin Martha destijds reed. Deze aanslag is om onbekende redenen ook mislukt.

Martha werd uiteindelijk in mei 2014 alsnog doodgeschoten in Amstelveen.

Ennetcom

Het OM baseert het mogelijke motief op basis van berichten van zogenoemde Pretty Good Privacy-telefoons (PGP's). Deze kwamen in handen van justitie na het kraken van de server van Ennetcom, de leverancier van versleutelde telefoons.

De telefoons die met elkaar in contact stonden, worden gekoppeld aan Martha, zijn neef Dennis M., Gökhan C., Iliass K. en de in 2015 geliquideerde Eaneas Lomp.

Dennis M. lijkt een aansturende rol te hebben gehad voor de moord op Gillis, blijkt uit de berichten die hij aan Iliass K. stuurde. Dennis M. zit momenteel vast in Spanje op verdenking van betrokkenheid bij wiethandel. Het OM wil hem graag naar Nederland laten komen om hem te ondervragen, maar dat is afhankelijk van zijn strafzaak in Spanje.

Zaandam

Gillis werd uiteindelijk op 20 februari 2014 in Zaandam doodgeschoten. Justitie denkt overigens dat de in Iran geboren Massod Amin Hosseini de schutter is. Hosseini werd op zijn beurt op 3 september 2014 doodgeschoten in Amsterdam-Osdorp.

Iliass K. zou Gökhan C. en Hosseini hebben aangestuurd en hebben laten weten in welke auto Gillis reed. Met de telefoon die aan Gökhan C. wordt gekoppeld, werd na de moord een bericht verstuurd met de woorden: "Broer het is geklaard." 

Voorverkenning

Uit onderzoek naar de mobiele telefoon van Gökhan C. en het PGP-toestel dat aan hem wordt gekoppeld, is volgens het OM op te maken dat hij voorverkenningen heeft uitgevoerd. Ook blijkt daaruit dat hij op de dag van de moord in Zaandam was.

Volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq zijn de bewegingen van de telefoon te verklaren met "sociale bewegingen". Zo zou zijn schoonbroer in Zaandam wonen. Gökhan C., bijgenaamd 'Reus' vanwege zijn brede postuur, is bereid hier een verklaring over af te leggen.

PGP-toestellen gaan volgens Ficq van hand tot hand en het is onmogelijk de verstuurde berichten met zekerheid aan hem te koppelen.

Neef

Beide mannen worden overigens ook verdacht van de voorbereidingen om Wensley, de neef van Gillis, te liquideren. Ook dit blijkt uit de gekraakte PGP-berichten van onder anderen Dennis M., die liet weten dat die "vuile hond" eraan moest gaan. 

Wensley werd in de periode van 24 juli 2014 tot en met 17 september van dat jaar in de gaten gehouden. De man heeft zelf verklaard dat hij een peilbaken onder zijn auto had gevonden, waarmee hij op afstand kon worden gevolgd, maar deze te hebben weggegooid.

Vete

De liquidaties maken allemaal deel uit van een langlopende vete in de Amsterdamse onderwereld die waarschijnlijk is ontstaan na het verdwijnen van een partij drugs uit de haven van Antwerpen.

Op 18 oktober 2012 werd om deze reden de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh voor een hotel in Antwerpen doodgeschoten. Dit bracht een geweldspiraal op gang.

Er ontstonden twee kampen, met aan de ene kant Martha en aan de andere kant Houssine A. en Benaouf A., die in mei 2016 is veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Benaouf A. kreeg deze straf voor het aansturen van de moord op Bouhbouh. 

Boutaka

Gillis zou volgens Het Parool in april 2012 betrokken zijn geweest bij de liquidatie van crimineel Redouan Boutaka in de kelder van een waterpijpcafé in de Amsterdamse Van Woustraat

Gillis zou de aanwezige klanten hebben bedreigd met een wapen, terwijl Rida Bennajem vervolgens Boutaka doodschoot. Ook Bennajem is later geliquideerd.

De volgende zitting is op 16 oktober om 13.30 uur in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!