Jos de G., die voor verkrachting van de vijftienjarige Nicole van den Hurk is veroordeeld, wil opheldering over de rol van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de zaak.

Het verzoek van zijn advocaat volgt op berichtgeving over mogelijke misstanden bij het instituut.

"Dat gaat onder meer over het onderdeel van het NFI waar steek- en slagwonden worden beoordeeld. In het vonnis in de zaak-Nicole van den Hurk is uitgebreid aandacht besteed aan de vraag of er sprake was van steekwonden of van zaag- en snijwonden", zegt advocaat Job Knoester.

"We willen weten of deze zaak geraakt is en welke onderzoeksmethoden zijn gebruikt", aldus de advocaat.

Knoester wil voor de inhoudelijke zitting van het hoger beroep in augustus duidelijkheid. "Als we geen opheldering krijgen, overwegen we om minister Grapperhaus op te roepen als getuige." Ferd Grapperhaus is als minister van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor het NFI.

De Eindhovense scholiere Nicole van den Hurk is in 1995 om het leven gebracht. De G. wordt verdacht van verkrachting en doodslag. De G. werd in eerste instantie alleen veroordeeld voor verkrachting. Voor doodslag was te weinig bewijs.

Misstanden

Vorige week werd bekend dat er mogelijk onregelmatigheden zijn bij het vaststellen van doodsoorzaken bij steek- en slagwonden bij het NFI. Een speciale commissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt dit sinds april.

In april maakte Grapperhaus in een brief naar de Tweede Kamer melding van en het onderzoek, maar volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten had hij meteen duidelijkheid moeten geven om welke zaken het gaat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!