Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tien jaar cel geëist tegen twee mannen die terechtstaan voor het voorbereiden van een liquidatie van een crimineel in Almere. 

Het gaat om de 45-jarige Michael I. uit Amsterdam en de 23-jarige Dendrid D. uit Almere. 

I. zou op 1 juni 2017 in een gestolen auto met een geladen wapen op weg zijn naar het doelwit, Mustafa El J. Een arrestatieteam kon op tijd ingrijpen.

"Ze hadden een flesje benzine en een flesje ammoniak geregeld en een van de verdachten droeg bovendien twee lagen kleding over elkaar. Allemaal voorbereidingsmiddelen die uitermate geschikt zijn om een moord te plegen", aldus het OM. 

Ook de 33-jarige Quincy S. wordt vervolgd voor het plannen van de liquidatie. Hij hoort vrijdag pas de straf die tegen hem geëist wordt, omdat hij dan ook terechtstaat voor het doodschieten van een onschuldige voorbijganger in de De Clercqstraat in Amsterdam in mei 2015.

Hij werd daarvoor in februari dit jaar aangehouden in zijn cel. Hij werd aan de schietpartij gekoppeld doordat zijn DNA op een kogel zat die zijn lichaam doorboorde toen hij zelf beschoten werd.