Ronald van Dort uit Ridderkerk is dinsdagmorgen als eerste deelnemer van de Vierdaagse teruggekeerd in Nijmegen. Hij deed minder dan vier uur over de 40 kilometer.

Van Dort zit in een rolstoel. Het is dus geen wandelvierdaagse voor hem. Aan de Vierdaagse doen dit jaar 25 rolstoelers mee.

In minder dan vier uur tijd heeft hij zijn eerste dag van de 102e Vierdaagse voltooid. Ook enkele andere rolstoelers en wandelaars gingen dinsdag razendsnel over het parcours.

Aan de Vierdaagse doen dit jaar 82 nationaliteiten mee. Drie deelnemers zijn 91 jaar of ouder. Vorig jaar liepen 38.409 mensen de Vierdaagse uit.

Zo gaan Vierdaagse-lopers met hitte om: 'Niet je pens volgieten'
138
Zo gaan Vierdaagse-lopers met hitte om: 'Niet je pens volgieten'

Militairen

Van Dort is militair en raakte gewond bij een missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Omdat hij militair is, hoeft hij geen 50 kilometer per dag af te leggen. Hij mag het bij 40 kilometer houden, als hij ten minste 10 kilo bepakking op zijn rug meedraagt.

De volgepakte rugzak wordt elke dag gewogen op Kamp Heumensoord, waar de militairen verblijven. Alleen bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals in het geval van tropische hitte, mogen ze de bepakking laten staan. 

Snelheid

Elk jaar is er een groepje deelnemers dat er een sport van maakt om als eerste op de Wedren in Nijmegen te finishen. Het reglement verbiedt snelwandelen of hardlopen.

De eersten die op de Wedren arriveren, moeten wel tot 12.00 uur wachten voordat zij zich kunnen laten registreren voor de tweede wandeldag. Die maatregel is bedoeld om wandelaars niet aan te moedigen om de Vierdaagse in een recordtijd te lopen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!