Het Openbaar Ministerie (OM) sluit niet uit dat de man, die wordt verdacht van het op Bevrijdingsdag neersteken van drie mensen in Den Haag, toch een terroristisch motief had.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte, de 32-jarige Malek F., in een bericht op Facebook stelde dat "ongelovigen moeten lijden".

Al eerder werd duidelijk dat twee maanden voor de steekpartij een anonieme melding over F. bij de politie was binnengekomen. De melder stelde dat F. terroristische plannen zou hebben.

F. zou op 5 mei willekeurig mensen hebben neergestoken. Drie mensen raakten daarbij gewond. De verdachte stond voor het incident bekend als een verward persoon.

Het OM verdenkt F. van drie pogingen tot moord dan wel doodslag - al dan niet met een terroristisch oogmerk - en bedreiging met zware mishandeling.

Zitting

De verdachte komt volgende week maandag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een niet-inhoudelijke zitting waarin de stand van zaken van het onderzoek, dat nog in volle gang is, wordt besproken.

"Allahu akbar", riep de uit SyrIë afkomstige F. toen de politie hem neerschoot. Advocaat Job Knoester heeft eerder echter gemeld dat er geen aanwijzingen zijn dat zijn cliënt een terroristisch motief had. Hij maakte dat op uit F.'s verklaringen.

Maandag zei Knoester dat dit niet is veranderd en dat zijn cliënt nog steeds goed aan het onderzoek meewerkt. De advocaat hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt over de anonieme melding.

Kliniek

De politie had de anonieme tip onderzocht, maar vond daarin geen bevestiging dat F. terroristisch gedrag vertoonde. F. zat op het moment van de melding in ggz-kliniek Parnassia.

De familie van F. overweegt volgens Knoester nog steeds aangifte te doen tegen Parnassia, omdat de kliniek niet goed zouden hebben ingegrepen. Maar er loopt nog een onderzoek van de inspectie naar de werkwijze van Parnassia. Volgens Knoester wacht de familie onder meer op de uitkomsten daarvan.

De zitting voor de rechtbank in Den Haag vindt plaats in het extra beveiligde justitiële complex op Schiphol. Knoester weet niet of F. zelf aanwezig zal zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!