In de duinen bij Heemskerk is maandagochtend een grote duinbrand uitgebroken. Uren later kreeg de brandweer het vuur onder controle. De brandweer denkt dat de brand is aangestoken

Het brandgebied bestreek rond 13.00 uur zo'n vierhonderd bij vierhonderdvijftig meter, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland. "We hebben groot ingezet vanwege de droogte."

Bij de brandhaard is een fles lampolie gevonden. "Er wordt opzet vermoed", aldus de veiligheidsregio. De politie zal forensisch onderzoek uitvoeren. 

De luchtmacht heeft een blushelikopter ingezet. De helikopters van vliegbasis Gilze-Rijen kunnen in één keer grote hoeveelheden water op het vuur gooien.

Alle korpsen en de helikopter blijven aanwezig om het nablussen snel af te ronden.

De brandweer heeft de omliggende wegen afgesloten zodat het gebied bereikbaar is voor de hulpdiensten. Aanwezige mensen moesten het duingebied verlaten om de hulpdiensten de ruimte te geven, aldus de Veiligheidsregio Kennemerland.

Lange rij

Volgens het Noordhollands Dagblad staat bij de ingang van het Noordhollands Duinreservaat een lange rij met brandweerauto's. Boven het gebied cirkelt een helikopter, die de brand in kaart brengt.

Door de aanhoudende droogte is de kans op natuurbranden de afgelopen weken gegroeid. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de droogte.

Verschillende brandweerkorpsen patrouilleerden al preventief in verband met het risico op natuurbranden.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Zaterdag -4° ZO 3
Zondag -6° O 2
Maandag -7° Z 2
Dinsdag -3° ZO 3
Woensdag -3° O 3