Het aantal gevonden drugsafvaldumpingen in Zeeland en West-Brabant is in de eerste helft van 2018 flink gestegen ten opzichte van 2017, blijkt maandag uit nieuwe cijfers over drugsvondsten die de politie met NU.nl heeft gedeeld.

De politie trof in de eerste helft van dit jaar 27 drugsafvaldumpingen aan, terwijl vorig jaar 33 dumpingen werden gevonden. Dit betekent dat er in de eerste helft van dit jaar sprake was van een "flinke piek", meldt een woordvoerder van de politie aan NU.nl.

In heel Noord-Brabant zag de politie in april al twaalf dumpingen in twee weken tijd. De politie zegt dat dit te maken kan hebben met het festivalseizoen. Vanwege de stijgende vraag naar bijvoorbeeld pillen, is er vaker een piek in afvaldumpingen te zien in het voorjaar.

De politie trof in de eerste helft van 2018 zes drugslabs aan, waar dit er in 2017 in totaal dertien waren. Er zijn dit jaar ook 11 opslaglocaties gevonden, terwijl vorig jaar 23 locaties werden aangetroffen. Volgens de politie betekent dit dat het aantal gevonden labs en locaties vrij gemiddeld is.

In de zomermaanden neemt het aantal vondsten af. "Ook criminelen gaan op vakantie", legt een woordvoerder uit. "Dat zie je in meer vormen van criminaliteit. Inbraken blijven wel gestaag doorgaan, maar ook boeven gaan er in de zomer tussenuit."

Halfjaarcijfers drugsvondsten in Zeeland en West-Brabant

Concentratie

Breda, Tilburg en Bergen op Zoom hebben de hoogste concentratie vondsten gerelateerd aan synthetische drugs. Rondom Breda zag de politie acht afvaldumpingen.

Bij Tilburg werden drie opslaglocaties gevonden en zes afvaldumpingen. En in Bergen op Zoom werden vijf dumplocaties aangetroffen en een drugslab.