Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, meldt vrijdag dat mogelijke misstanden bij onderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) grote gevolgen voor het strafrechtsysteem kunnen hebben. Hij wil dat er spoedig meer duidelijkheid komt.

Een klokkenluider meldde eerder dat zich bij onderzoek van het instituut onregelmatigheden bij het vaststellen van doodsoorzaken bij steek- en slagwonden voordoen. Een speciale commissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt deze melding sinds april.

Soeteman legt in een interview met NPO Radio 1 uit dat deze onregelmatigheden grote gevolgen kunnen hebben. "Op basis van de rapporten van het NFI kunnen mensen worden veroordeeld voor moord of doodslag", aldus de voorzitter.

Hij pleit ervoor met grote spoed naar de onderzoeken te kijken. "Het kan zijn dat er nu mensen in de gevangenis zitten door een rapport dat ondeugdelijk is", aldus Soeteman.

Grapperhaus

De voorzitter baalt ervan dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de zaak niet groter aangepakt heeft. In april maakte Grapperhaus in een brief naar de Tweede Kamer melding van de klokkenluider en het onderzoek, maar volgens Soeteman had hij meteen duidelijkheid moeten geven om welke zaken het gaat. "Zo hadden rechters lopende strafzaken stil kunnen leggen", aldus de voorzitter.

Los van de onderzoekscommissie heeft het NFI zelf ook meerdere dossiers onderzocht. Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat de commissie bekijkt of de vermeende misstanden gevolgen hebben voor rapportages die in het verleden bij strafzaken gebruikt zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!