Een speciale commissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt mogelijke misstanden binnen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij moordonderzoeken.

Volgens De Telegraaf is de aanleiding voor het onderzoek een melding van een klokkenluider. Het onderzoek loopt sinds april en richt zich op onregelmatigheden bij het vaststellen van doodsoorzaken bij steek- en slagwonden.

De commissie bestaat uit drie hoogleraren die de door het NFI gebruikte methoden bestuderen. Ook controleren ze "handelingen en nalatigheid" van NFI-medewerkers en of deze in strijd zijn geweest met gedragsregels.

Los van de onderzoekscommissie heeft het NFI zelf ook meerdere dossiers onderzocht. Een woordvoerder zegt tegen de krant dat de commissie bekijkt of de vermeende misstanden gevolgen hebben voor rapportages die in het verleden bij strafzaken gebruikt zijn.

Strafrechtadvocaten maken zich zorgen over de misstanden. Zij denken dat dit grote gevolgen kan hebben voor zowel lopende als afgesloten strafzaken en eisen dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid openheid van zaken geeft over het onderzoek.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!