Twee straten in Nunspeet, in de buurt van een eerder op de dag uitgebrand pand, zijn ontruimd. De rook die is ontstaan tijdens de brand, is schadelijk bij langdurige blootstelling. De bewoners moeten naar familie of kunnen terecht in een sporthal in Nunspeet.

Het gaat om 120 woningen in de Mackaystraat en Uitleg die zijn ontruimd. 

Van de ongeveer driehonderd mensen die hun huis uit moesten, zijn twintig naar sporthal De Brake aan de Oosteindeweg gegaan. De rest heeft elders onderdak gevonden.

Enkele tientallen mensen hebben zich onder meer bij de gemeente gemeld met klachten aan ogen en luchtwegen.

De brand woedde woensdagmiddag in een opslag voor elektrische fietsen. Ook accu's en batterijen zijn aangetast door het vuur en dat zorgt voor de schadelijke stoffen in de rook, die de slijmvliezen kunnen irriteren.

Het is nog niet precies duidelijk welke schadelijke stoffen het betreft. Volgens de brandweer is kortdurende blootstelling aan de rook niet schadelijk, maar langdurige wel. Bovendien kunnen de accu's ontploffen. Daarom is besloten de mensen te evacueren.

De brand is al enige uren onder controle. De burgemeester heeft zich ter plekke laten informeren en voert verder op het stadhuis overleg met de hulpdiensten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!