Personeel bij de politie voert actie voor een betere cao. Ook beveiligers op Schiphol voeren actie en daardoor kunnen de wachtrijen op de luchthaven langer zijn dan normaal.

Op Schiphol gaat het om stiptheidsacties: beveiligers houden zich strikt aan hun werkinstructies. De wachtrijen kunnen hierdoor langer zijn dan normaal, maar niemand zal hierdoor zijn vlucht missen, verzekert de FNV.

De politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP hebben afgesproken om tijdens de acties niemand op de bon te slingeren. "Grove schendingen van de openbare orde en veiligheid" vallen daar niet onder. Bij de politie draait het cao-geschil onder meer om een verschil van inzicht over oplossingen die de rooster- en werkdruk moeten verminderen.

Ook het personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) houdt stiptheidsacties. Het UMC Utrecht volgt met acties op dinsdag. Acties van het personeel van de zes overige academische ziekenhuizen volgen op een later moment, tenzij er dan een cao op tafel ligt.

De bond garandeert dat de veiligheid van patiënten vooropstaat. In het LUMC ondervinden patiënten op afdelingen als spoedeisende hulp, intensive care, neonatologie en acute psychiatrie maandag geen hinder van acties.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!