Het treinverkeer van en naar Den Bosch lag zondag enkele uren stil vanwege een brand in de buurt van het treinstation. Het vuur woedde in een school.

Het gaat om een gebouw van Avans Hogeschool aan de Parallelweg, zegt een woordvoerder van de brandweer. Meerdere blusvoertuigen werden opgeroepen om de brand te bestrijden. Rond 16.20 uur is het sein brand meester gegeven.

Omdat de school dichtbij het spoor ligt en dikke zwarte rookwolken overdreven, werd het treinverkeer een tijdje stilgelegd. Een groot probleem was volgens de brandweer dat er veel vliegvuur was, kleine brandende deeltjes die overal kleine brandjes veroorzaakten. Zo ontstonden brandjes in bermen en langs het spoor.

In de buurt was een festival aan de gang, maar dat hoefde niet te worden gestaakt. Niemand raakte gewond. Waardoor de brand is ontstaan, is onbekend. 

Onderwijs

De brand heeft niet direct gevolgen voor het onderwijs. Het collegejaar is net afgelopen. ''Vrijdag was de laatste dag'', zegt een woordvoerder van Avans Hogeschool, waar Akademie voor Kunst en Vormgeving (AKV) St. Joost deel van uitmaakt.

De hogeschool kan de omvang van de schade nog niet goed inschatten. Op foto's is aanzienlijke schade aan de buitenkant van het gebouw te zien. Waarschijnlijk lagen binnen niet veel kunstwerken meer, zegt de woordvoerder. In het gebouw hebben diverse kunstenaars hun atelier.

St. Joost verhuisde vorig jaar naar het pand aan de Parallelweg, een voormalig distributiecentrum van PostNL. De opleidingen van het instituut zijn daar tijdelijk gehuisvest. Aan de Onderwijsboulevard in de Brabantse hoofdstad moet de komende jaren een nieuw gebouw verrijzen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!