Twee Nederlandse jihadisten die worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en eerder werden veroordeeld in Turkije, blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), zo meldt hun advocaat.

Het tweetal kwam afgelopen dinsdag aan op Schiphol en werd daarna aangehouden. Ze zouden in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en na een training hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd. Eind 2016 staken ze de grens met Turkije over en werden aangehouden. In mei 2018 veroordeelde een Turkse rechtbank hen tot gevangenisstraffen van zes jaar en drie maanden.

In afwachting van het hoger beroep werden ze in vrijheid gesteld. Nadat ze van het ministerie van Buitenlandse Zaken een paspoort hadden gekregen, konden ze naar Nederland komen. Al eerder werden Syriëgangers naar Nederland overgebracht en meteen vastgezet. Het OM begint altijd een stafrechtelijk onderzoek naar hun daden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!