Twee medewerkers van de Iraanse ambassade in Den Haag zijn het land uitgezet. Dat heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bevestigd.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de uitzetting van twee mensen die "geaccrediteerd zijn bij de Iraanse ambassade, maar kan verder geen informatie geven". Ook een woordvoerder van de AIDV kan niet ingaan op de reden van de uitzetting.

Volgens de NOS werden de twee medewerkers op 7 juni uitgezet.

In totaal werken er, naast ambassadeur Alireza Jahangiri, elf mensen op de ambassade. Vooralsnog is het onbekend welke twee medewerkers het land zijn uitgezet.

De ambassade is gevestigd aan de Duinweg in Den Haag.

Het uitzetten van ambassademedewerkers is een zware en zeldzame stap. Eerder dit jaar zette Nederland twee Russische inlichtingenmedewerkers uit, in reactie op de vergiftiging van een Russische ex-spion in Groot-Brittannië. In 2011 werd een Russische diplomaat uitgezet nadat een Nederlandse F-16-piloot staatsgeheimen zou hebben gelekt aan een kolonel uit Rusland.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding, zei vorig jaar dat Iran een van de landen is die het meeste doet aan spionage.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!