Het onderzoek naar de vermeende insulinemoorden door een medewerker in verzorgingshuizen in de regio Rotterdam is nog steeds niet afgerond. Het politieonderzoek is nagenoeg klaar, maar de uitkomsten van het medisch-forensische onderzoek worden pas eind september verwacht. Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag op de derde niet-inhoudelijke zitting.

De aanklagers onderzoeken in totaal vijftien verdachte situaties met onjuist toegediende insuline, maar ze weten nog niet in hoeveel gevallen ze tot vervolging overgaan. Het gaat om de betrokkenheid van A. bij zeven moorden door middel van het toedienen van insuline en acht pogingen daartoe.

Eerder maakten de aanklagers bekend dat in drie gevallen zeker wel tot vervolging overgegaan zal worden. Die zaken draaien om een moord op een vrouw en twee pogingen daartoe op zeker één vrouw en een onbekende derde persoon waarvan de identiteit niet bekend is gemaakt.

Verdachte Rahiied A. had hierover bij de politie verklaard dat hij twee keer opzettelijk en één keer bij vergissing insuline toegediend had.

Aangehouden

A. werd op 17 november vorig jaar aangehouden nadat de zorginstelling 't Huys te Hoecke in Puttershoek aangifte had gedaan. Een vrouw in de instelling was onwel geworden, omdat ze insuline toegediend had gekregen zonder dat daar een medische noodzaak voor was.

In datzelfde verzorgingshuis overleed eerder al een vrouw als gevolg van een onterechte toediening van insuline. Ook hier werd aangifte van gedaan.

In het politieonderzoek naar de verdachte kwamen steeds meer incidenten in verpleeghuizen waar A. gewerkt heeft aan het licht. Ook zijn er drie lichamen van mensen die mogelijk door toedoen van A. overleden zijn, opgegraven.

De verdenking beslaat de periode januari 2016 tot en met A.'s aanhouding in november 2017 en gaat over verzorgingshuizen in Rotterdam, Puttershoek en Ridderkerk.

Inhoudelijke behandeling

De volgende pro-formazitting is gepland op 3 oktober. Dan denkt het OM net alle rapporten van het NFI binnen te hebben, maar die moeten dan nog bestudeerd worden. Pas daarna kan de verdediging van A. onderzoekswensen indienen. Inhoudelijk zal de zaak volgend jaar behandeld worden.

A. was vrijdag opnieuw niet bij de zitting. Ongeveer vijftien nabestaanden waren er wel.