De start van de zomervakantie leidt vrijdag en dit weekend tot drukte op veel Europese snelwegen. Vrijdag gaat de regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en een deel van Gelderland) met vakantie in Nederland. Er gaan naar verwachting een miljoen mensen op pad.

Ook in het noorden van Duitsland en in België gaan scholen en bedrijven voor een aantal weken dicht. "Vakantiegangers die van plan zijn in het weekeinde te vertrekken, moeten beslist rekening houden met files", waarschuwt de ANWB.

Op een groot aantal Duitse snelwegen loopt het verkeer naar verwachting vast. De ANWB noemt onder meer de A1 en A7 bij Bremen en Hamburg, de A3 tussen Arnhem en Oberhausen en van Frankfurt tot Neurenberg. Bovendien wordt op meer dan vierhonderd plaatsen aan de weg gewerkt in Duitsland.

In België verwacht de ANWB dit weekeinde eveneens veel verkeer. Vanwege het mooie zomerweer staan er files op de wegen richting de kust. In Frankrijk valt de verkeersdrukte vooralsnog mee. Wel kan het zaterdag vastlopen op de A7 Lyon tussen Orange, de A9 tussen Orange en de Spaanse grens en de A10 tussen Parijs en Orleans.

Volgend weekeinde gaat in ons land de regio Midden met vakantie.

Bekijk hier de actuele verkeerssituatie

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!