De Inspectie SWZ heeft woensdag elf locaties doorzocht in twee lopende onderzoeken naar fraude met inburgeringsexamens door taalbureaus in Amsterdam en Utrecht. Bij de doorzoekingen zijn onder meer administratieve en waardevolle goederen en 10.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Het taalbureau in Amsterdam wordt verdacht van examenfraude. De twee bestuurders beschikten vermoedelijk over examenvragen van DUO en zouden de leerlingen alleen les hebben gegeven in het antwoord geven op die betreffende vragen. In het kader van dit onderzoek zijn negen locaties doorzocht, waaronder leslocaties, kantoorpanden en de woningen van de twee verdachten.

Het taalbureau in Utrecht wordt verdacht van het indienen van valse declaraties bij DUO. Vermoedelijk heeft het taalbureau declaraties ingediend voor meer uren dan er daadwerkelijk lesgegeven is. Hierdoor hebben zij honderdduizenden euro's meer ontvangen. De twee bestuurders van het taalbureau zijn als verdachte aangemerkt.

Een van hen wordt ook verdacht van ambtelijke corruptie, omdat hij ook werkzaam was bij de gemeente Utrecht en vermoedelijk zijn eigen taalbureau heeft voorgetrokken. De recherche heeft de woning van deze verdachte en een kantoorpand doorzocht.

Het onderzoek naar het Amsterdamse taalbureau kwam op gang na een anonieme melding. Het tweede onderzoek, naar het Utrechtse taalbureau, is gestart naar aanleiding van een aangifte van de gemeente Utrecht en de directie Samenleving en Integratie van het ministerie van SZW.