De zevenhonderd beveiligers van de Nederlandse Spoorwegen worden de komende tijd voorzien van een bodycam. De veiligheid- en servicemedewerkers kunnen de camera inschakelen als er een onveilige situatie ontstaat. Bijvoorbeeld als ze te maken krijgen met iemand die herhaaldelijk is betrapt op zwartrijden.

Het gesprek wordt opgenomen en er worden beelden gemaakt die later, met beelden van camera's in treinen en stations, eventueel door de politie en justitie kunnen worden gebruikt.

"Als het om veiligheid gaat, is ieder incident er een te veel. Het gebruik van een bodycam is een mooie innovatie die bijdraagt aan de veiligheid van collega's en reizigers", aldus Marjan Rintel, directeur operatie NS.

De introductie van de bodycams volgt op een proef onder tachtig medewerkers, waaruit bleek dat de camera het gevoel van veiligheid onder reizigers en NS-medewerkers verbetert.

Die proef was een aanvulling op een pakket maatregelen om agressie tegen treinpersoneel te voorkomen. Zo zijn bijvoorbeeld op twintig stations gebiedsagenten ingezet en zijn poortjes eerder gesloten om zwartrijden tegen te gaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!