Bij een inbraak in een museumdepot in Leiden is in de nacht van dinsdag op woensdag een potje met het dodelijke gif curare gestolen. Het Rijksmuseum Boerhaave had het middel tijdelijk in een kluis opgeslagen.

De politie waarschuwt voor de gevaren van het gif en heeft de zaak in onderzoek.

Het potje met gif zou eventueel tentoongesteld worden in het Rijksmuseum Boerhaave, maar was tot die tijd in het museumdepot opgeslagen om te voorkomen dat er iets mee zou gebeuren. "Curare is een (pijl)gif dat onder andere door inheemse stammen wordt gebruikt voor de jacht", aldus de politie.

De agenten beschrijven het gif als een "klein zwart blokje, iets kleiner dan een suikerklontje". Het zit in een glazen potje met een rode deksel. Het gif heeft een verstikkende werking wanneer het in de bloedbaan komt. Voor zover bekend is het niet dodelijk als het wordt doorgeslikt, maar toch roept de politie mensen op het gif niet aan te raken als ze het aantreffen.

"Naast het gif zijn we wat restauratieinstrumenten en werkgeld kwijt, maar dat gaat maar om een paar honderd euro. Onze grootste angst is dat er iets vervelends gebeurt met dat gif, want het kan heel gevaarlijk zijn", vertelt een woordvoerder van het Rijksmuseum Boerhaave.

"We dachten dat we het gif veilig hadden opgeborgen. Maar hier hadden we geen rekening mee gehouden", reageert museumdirecteur Amito Haarhuis tegenover Omroep West. Hij vertelt dat het museum het gif van iemand had gekregen, maar juist had besloten het niet op te nemen in de collectie. "Daarom wilden we het gif via een een speciaal bedrijf dat het goed kan verwerken afstoten."

Sporen

De inbraak werd woensdagochtend rond 8.50 uur ontdekt. Aan de voorzijde van het depot zijn sporen van de inbraak gevonden. Zo stond er een raam open en waren er sporen van iemand die hier doorheen is geklommen. De technische en digitale recherche doen onderzoek naar de inbraak.

Het Rijksmuseum van Oudheden, dat ook gebruikmaakt van het depot, is op de hoogte van het incident. Van dit museum zijn geen spullen gestolen.