Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Koerdische autoriteiten gevraagd drie vrouwelijke Syriëgangers uit Nederland vrij te laten, zodat ze in Nederland berecht kunnen worden en dit kunnen bijwonen. De vrouwen verblijven op dit moment in een Koerdisch kamp.
 

Dit laat een woordvoerder van het OM dinsdag aan NU.nl weten na berichtgeving door de NOS.

Het is voor het eerst dat justitie zo'n verzoek doet. Bij een van de vrouwen gaat het om een bevel tot gevangenneming en bij de twee anderen om internationale arrestatiebevelen. Syriëgangers krijgen volgens het kabinetsbeleid geen hulp van de overheid om terug te keren. Dit blijft nog steeds zo, meldt de woordvoerder.

Ze worden dus niet opgehaald uit onveilig gebied, licht een woordvoerder toe. De gedachte is dat betrokkenen na hun vrijlating uit de kampen naar Turkije gaan en zich zelf melden bij een Nederlandse post. Daarna kunnen ze onder begeleiding naar Nederland terugkeren, waarna ze direct worden aangehouden.

De rechtbank van Rotterdam verzocht justitie in april om een van de drie vrouwen terug te halen naar Nederland. De vrouw zit vast in een Koerdisch kamp en was zwanger op het moment dat de uitspraak van de rechtbank openbaar werd. De andere twee vrouwen zijn een "eigen signalering", aldus de woordvoerder. 

In het strijdgebied zitten tientallen Nederlandse vrouwen, vaak met hun kinderen, vast in kampen van de Koerden. Ze willen zelf graag terug naar Nederland. Ook de Koerden hebben al aangegeven dat ze het liefst af willen van de Nederlanders.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!