Het einde van de droogteperiode is nog lang niet in zicht, meldt Weerplaza dinsdag op basis van zogeheten modelberekeningen. Het blijft volgens het weerbureau tot ''diep in volgende week'' op de meeste plaatsen droog. Het neerslagtekort wordt daardoor almaar groter.

''De gevolgen laten zich raden: bijvoorbeeld natuurbranden en een toename van blauwalg in zwemwater'', aldus een woordvoerder. ''Door de aanhoudende droogte zijn mogelijk flinke maatregelen nodig om een watertekort te voorkomen.''

Alleen in de zomer van 1976 was het tekort aan neerslag groter. ''In de zomer is het normaal dat er een tekort is, meestal tussen 50 en 100 millimeter. Nu is het tekort gemiddeld al 161 millimeter over heel het land, in sommige regio's al meer dan 200 millimeter.''

Een popfestival in Rhenen werd afgelast vanwege de hoge temperaturen en in een aantal regio's riskeren boeren een boete als ze sproeien met water uit sloten, kanalen of beken. Sommige dijken worden natgehouden om te voorkomen dat ze scheuren en bezwijken.

Zuinig

Waterschappen, Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) roepen iedereen op om vooral zuinig te zijn met water. Het kabinet trekt extra geld uit voor de aanpak van problemen door de droogte.

Door de droogte komt zout water omhoog bij de Vinkeveense Plassen, het natuurgebied Demmerik en de landbouwgebieden in de buurt. Dit brakke kwelwater is schadelijk voor de landbouwgrond en het ecosysteem. Daarom plaatst waterbeheerder Waternet in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht woensdag een noodkering.

Die noodkering moet ervoor zorgen dat het zoute water niet verder de kwetsbare gebieden instroomt. In plaats daarvan wordt water uit het Amsterdam-Rijnkanaal binnengelaten. De tijdelijke kering komt achter de Westveensebrug over de Heinoomsvaart in het dorp Woerdense Verlaat. Hij blijft liggen zolang de droogte aanhoudt.

Boten kunnen vanwege de tijdelijke kering niet meer door de Heinoomsvaart naar de Vinkeveense Plassen varen.

Boeren

De belangenorganisatie voor de landbouw LTO verwacht dat boeren die hun land en gewassen niet mogen besproeien te maken krijgen met een mindere oogst.

Een zegsvrouw van LTO benadrukt dat boeren altijd al afhankelijk zijn van het weer. "Waar ze kunnen beregenen, is de situatie goed onder controle. Daar waar dat niet kan, lopen de fysieke opbrengsten van gewassen naar verwachting terug", laat een woordvoerster van LTO weten. "Het wordt spannend nu."

De financiële schade van de droogte voor boeren is volgens LTO nog moeilijk in te schatten. Als het totale aanbod van hun producten kleiner wordt, kunnen de prijzen voor landbouwproducten als groente en fruit stijgen waardoor de omzetderving uiteindelijk meevalt.

Wanneer spreken we officieel van een hittegolf?
83
Wanneer spreken we officieel van een hittegolf?