De filezwaarte op de Nederlandse wegen is in de eerste zes maanden van dit jaar met ongeveer 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Vooral in de maanden maart, april en mei stonden er dit jaar veel langere files en werden spitsrecords keer op keer gebroken. Dat blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB.

De toegenomen filezwaarte is vooral merkbaar bij de grootste knelpunten op het Nederlandse wegennet. Automobilisten die dagelijks op de weg zitten, liepen in het afgelopen half jaar veel meer vertraging op door files; vooral op de A4 van Amsterdam naar Rotterdam, de A20 van Hoek van Holland naar Gouda en de A27 van Utrecht naar Breda.

In het eerste half jaar was er zowel tijdens de ochtend- als avondspits veel meer file. Ook overdag was het drukker dan normaal. Het aantal incidenten op de weg is toegenomen en droeg sterk bij aan de toegenomen filezwaarte, aldus de bond.

De drukste spits van het afgelopen half jaar was die van dinsdag 22 mei, toen stevige regenbuien en ongelukken voor veel vertraging zorgden.

De ANWB berekent de filezwaarte door de lengte van de files te vermenigvuldigen met de duur ervan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!