De 29-jarige man die wordt verdacht van het vernielen van de ruiten van een koosjer restaurant in Amsterdam-Zuid vorig jaar december mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de raadskamer van het gerechtshof besloten.

De man is met ingang van maandag door het gerechtshof in vrijheid gesteld. Wel moet hij zich tot het proces, dat op 11 juli dient, aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet binnen een straal van honderd meter rond het betreffende restaurant komen.

De rechtbank schorste zijn gevangenneming eind vorig jaar ook al, maar toen de verdachte tot twee keer toe niet verscheen bij de reclassering werd hij in mei toch weer vastgezet. De man moest aanvankelijk tot aan de inhoudelijke zitting op 11 juli in de cel blijven. Zijn advocaat maakte tegen dit besluit echter bezwaar bij het hof.

De man, die een Palestijnse vlag in de hand had, riep bij zijn daad op 7 december onder andere 'Allahu akbar'. Het restaurant HaCarmel was op dat moment gesloten en er waren geen mensen. De man werd door agenten overmeesterd.

Het incident heeft volgens het OM grote beroering veroorzaakt. Door het discriminatie-aspect aan zijn daad en het feit dat het een Israëlisch restaurant betrof, verdient hij wat het OM betreft een hogere straf dan doorgaans voor dit soort misdrijven staat.

Eerder stapte de eigenaar van het joodse restaurant naar de rechter omdat hij de man wilde laten laten vervolgen voor terroristische motieven. Het Openbaar Ministerie (OM) laat de man echter alleen vervolgen voor vernieling en diefstal. Op 25 april heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld dat het OM terecht geen terroristisch misdrijf ten laste had gelegd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!