In Den Haag zijn zaterdag zo'n vierduizend veteranen aanwezig geweest tijdens de veertiende Veteranendag. Bij de optocht hebben meerdere historische militaire wagens meegereden.

De 105-jarige André de Pon zou aanvankelijk aanwezig zijn als oudste veteraan bij de Veteranendag, maar moest wegens ziekte afzeggen, meldt de NOS. Eerder was De Pon als de oudste veteraan die ooit een koninklijk lintje kreeg. De oudste vrouwelijke veteraan, de honderdjarige Antonia Francisca Krijgsman-Van den Hurk, was wel aanwezig.

De veertiende Nederlandse Veteranendag begon met een besloten bijeenkomst in de Ridderzaal waar minister-president Mark Rutte de dag opende. Dat gebeurde in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en minister Ank Bijleveld van Defensie. Rutte had speciale aandacht voor de Molukse KNIL-veteranen. Hij noemde ze een vergeten groep, ''die te weinig erkenning en waardering heeft gekregen".

Koning Willem-Alexander nam het Nationaal Defilé af. vierduizend veteranen en militairen namen daaraan deel: Ruim honderd detachementen met veteranen, militaire muziekkorpsen en actief dienende militairen van alle krijgsmachtdelen trokken aan de koning voorbij. Het defilé eindigde op het Malieveld.

Onderscheiding

Aansluitend was op het Binnenhof een medaille-uitreiking waarbij zestig veteranen die onlangs zijn teruggekeerd van een missie een herinneringsmedaille krijgen. Ook enkele oud-militairen krijgen een bijzondere onderscheiding opgespeld.

Na afloop van deze ceremonie ontmoette de koning de winnares van de Fotowedstrijd Veteranendag 2018, de elfjarige Sophie van Es uit Barendrecht.

Voertuigen

Tijdens al deze plechtigheden was het Malieveld al open voor het publiek. Op het festivalterrein waren onder meer militaire voertuigen en een F16-simulator te zien. Vanaf 14.30 uur waren er ook muzikale optredens.Verder stond een zogeheten flypast op het programma met F16's, Chinooks, Apaches, C-130's (transportvliegtuigen) en historische toestellen.

Nederland telt ruim 111.000 veteranen. Het was de veertiende keer dat dit eerbetoon aan de veteranen werd gehouden. Er kwamen volgens de organisatie dit jaar 90.000 bezoekers op af.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!