Zeker 460 met olie besmeurde zwanen worden zaterdag opgevangen in het speciaal ingerichte opvangcentrum bij de Maeslantkering in Hoek van Holland, dat meldt Rijkswaterstaat aan NU.nl.

In het begin van de week is gestart met de opbouw van de locatie die nodig was omdat vele vogels en vooral zwanen in aanraking waren gekomen met stookolie.

Ruim 200 ton van de stookolie lekte vorige week uit een olietanker die in de 3e Petroleumhaven in Rotterdam tegen een steiger was gebotst.

Volgens Rijkswaterstaat kostte het tijd om de waterleidingen aan te sluiten en de stroomvoorziening te regelen. Maar alles is nu gereed. Zo'n zeshonderd zwanen zullen in de opvanglocatie worden schoongemaakt.

Opruimwerkzaamheden

Een week geleden botste het schip, de Bow Jubail van de Noorse rederij Odfjell, met de achterkant tegen de kade. De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66) noemde het een ongekende olieramp voor de stad. "Het is nog een volkomen raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het schip had een loods aan boord, er was helder zicht en met windkracht 3 was er weinig wind."

Inmiddels is driekwart van de olie uit het water opgeruimd, bevestigt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam aan NU.nl. "Er is een speciale wasruimte geopend voor schepen."

Enkele tientallen binnenvaartschepen en iets meer dan tien zeevaartschepen moeten daar nog behandeld worden, laat de woordvoerder weten. "In totaal werken zeventig man daar aan de schoonmaakwerkzaamheden." Volgens het havenbedrijf zal het nog maanden kunnen duren voordat alles is schoongemaakt, het gaat dan ook om de infrastructuur bij de haven zoals stenen aan de wal.

Zwanen besmeurd met olie na ongeluk tanker in Rotterdam
45
Zwanen besmeurd met olie na ongeluk tanker in Rotterdam

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!