In een deel van het land zijn de autoriteiten extra alert op natuurbranden. In de provincies Gelderland, Zeeland en in delen van Noord-Holland en Noord-Brabant geldt de fase 'extra alert', wat vroeger code oranje en rood was.

De autoriteiten hebben vanwege de hogere risico's op natuurbranden preventieve maatregelen getroffen. Dagelijks vinden controles door politie en boswachters plaats.

Vanaf vrijdag wordt boven de Veluwe gevlogen om eventuele beginnende brandjes tijdig te ontdekken en in alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes voor hulpdiensten en zijn extra waterputten aangelegd. Bij een zeer grote brand zal Defensie de brandweer te hulp schieten met blushelikopters.

Door de droogte wordt ook meer kraanwater gebruikt, waardoor de waterdruk lager kan zijn en water een bruine kleur kan hebben. Waterbedrijven roepen op om bewust met water om te gaan. Het Noord-Hollandse waterbedrijf PWN vraagt klanten om de tuin de komende dagen niet met kraanwater te sproeien.

Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van het land, wordt door de droogte veel meer water verbruikt dan normaal. "Zelfs meer dan een miljard liter per dag en dat is een record." Het bedrijf adviseert om vooral tijdens piekuren, tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur, het waterverbruik te beperken.

Dit weekend blijft het weer zonovergoten: met temperaturen van 25 graden aan de kust tot 28-31 graden in het binnenland. Ook volgende week is het overwegend droog en warm. De kans op een regionale hittegolf - vijf dagen met temperaturen van 25 graden of meer, met drie dagen waarop het kwik de 30 graden bereikt - is daarmee groot.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!