Bij het onderzoek naar het debacle bij VMBO Maastricht wordt ook gekeken naar de rol van de Onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) in reactie op berichten dat de inspectie al in 2016 wist van problemen met examens.

Volgens Slob is er de afgelopen dagen "natuurlijk gekeken wat voor klachten er waren binnengekomen. En op welke plekken." 

De minister benadrukt dat ''het handelen van de inspectie boven iedere twijfel verheven moet zijn". "De inspecteur-generaal heeft dat zelf ook aangegeven, dat moet door externe ogen bekeken worden", aldus Slob.

De Volkskrant meldt vrijdagochtend dat ouders in 2016 al bij de school hun beklag hadden gedaan over achterstanden bij de schoolexamens. Deze klachten zijn ook bij de Onderwijsinspectie beland.

De eindexamens van 354 Maastrichtse vmbo'ers zijn ongeldig verklaard, nadat er allerlei tekortkomingen bij de eerder afgenomen schoolexamens waren geconstateerd. Slob heeft woensdag besloten dat de uitslagen van de centrale examens van de leerlingen gewoon geldig blijven tot 2019. Dit betekent dat zij de centrale examens niet opnieuw hoeven te maken.

De eerder afgenomen schoolexamens moeten waarschijnlijk wel opnieuw gedaan worden. VMBO Maastricht laat uiterlijk maandag aan de betreffende leerlingen weten of ze schoolexamens moeten overdoen en voor welke vakken dit moet gebeuren.