Voormalig tenniscoach Mark de J. vecht volgens zijn advocaat Pieter Hoogendam voor zijn laatste kans om te bewijzen dat hij niets met de dood van zakenman Koen Everink begin maart 2016 te maken heeft. De 31-jarige De J. werd begin dit jaar tot achttien jaar cel veroordeeld voor de moord op Everink. Hij ging tegen die uitspraak in beroep.

Op de vraag van de voorzitter van het gerechtshof in Arnhem waarom De J. in hoger beroep is gegaan, antwoordde hij: ''Daar kan ik kort over zijn, omdat ik onschuldig ben."

Zijn advocaat diende vrijdag tijdens de regiezitting een heleboel onderzoeksvragen in, onder meer voor sporenonderzoek op de kleding en de auto van De J. en de handdoek die naast het slachtoffer was gevonden. Daaruit kan volgens hem blijken dat niet de voormalige trainer van tennisser Robin Haase verantwoordelijk is voor de dood van de zakenman, maar dat er anderen bij betrokken zijn.

De J. zelf heeft altijd gezegd dat hij op de fatale avond is ontvoerd door meerdere mannen. Een aantal van hen is toen de villa van Everink in Bilthoven binnengegaan en zou hem hebben vermoord.

Verdediging

''Voor Mark is het 'nu of nooit', hij vreest hierna nooit meer de kans krijgen om zijn onschuld aan te tonen", aldus de advocaat. Hoogendam was in eerste aanleg ook de advocaat van de voormalige tenniscoach, maar hij legde de verdediging neer nadat vele onderzoekswensen waren afgewezen door de rechtbank. Hij meende dat hij zijn werk daarna niet goed meer kon uitvoeren.

De zaak liep maanden vertraging op, omdat een nieuwe advocaat gezocht moest worden. Hoogendam bleef op de achtergrond betrokken en nu - in hoger beroep - verdedigt hij De J. wederom.

Bewijs

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft niets van het ontvoeringsverhaal van De J. Volgens justitie is de tenniscoach verantwoordelijk voor de dood van Everink. Hij was die avond bij Everink thuis, had een motief, heeft zijn verklaringen meerdere keren aangepast en voor een ander scenario is geen bewijs gevonden. ''Hij draait alle kanten op", aldus de advocaat-generaal vrijdag.

Het hof oordeelt over twee weken over de onderzoekswensen. Het hoger beroep wordt niet voor oktober inhoudelijk behandeld. Een datum is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden drie zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken.

Everink werd op 4 maart 2016 thuis door tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond. De gokverslaafde De J. had een gokschuld van 80.000 euro bij Everink.