De auto die vermoedelijk als vluchtvoertuig is gebruikt na de aanval op het pand van De Telegraaf is uitgebrand gevonden in Amsterdam-Noord. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De Audi werd woensdagochtend rond 4.00 uur brandend aangetroffen aan de Noordkaperweg. Het voertuig stond op een parkeerplaats aan de A10.

Het kenteken van de uitgebrande auto komt overeen met dat van het voertuig dat als vluchtauto is gebruikt bij de aanval op het gebouw van uitgeverij TMG. De auto is onderzocht en overgebracht naar een opslagplaats.

In de nacht van maandag op dinsdag reed een nog onbekende persoon een bestelauto door de pui van het TMG-pand aan de Basisweg. Hij stak het voertuig daarna in brand en ging ervandoor. De enige aanwezige in het pand, een bewaker, raakte niet gewond.

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit of wat het motief was. De politie houdt er rekening mee dat de aanval te maken heeft met recente publicaties van de krant.

Premier Mark Rutte noemde de aanval "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie". De Telegraaf plaatste zelf een dag na de aanval een grote foto van het uitgebrande bestelbusje op de voorpagina. Bij de foto staat de tekst: "Wij zwijgen nooit!"

Brandweer blust mogelijke vluchtauto van aanval TMG-pand
59
Brandweer blust mogelijke vluchtauto van aanval TMG-pand

Cameratoezicht

De gemeente Amsterdam heeft dinsdagmiddag bekendgemaakt cameratoezicht in te stellen bij meerdere redacties in de stad. Het gaat om de panden waarin De TelegraafPanoramaNieuwe RevuAT5Het Paroolde VolkskrantTrouw en NRC zitten.

Vorige week was er ook een aanval op het gebouw waarin onder meer Panorama en Nieuwe Revu gevestigd zijn. Het pand is met een raketwerper beschoten. Er is een verdachte gearresteerd. Het gaat om een 41-jarige verdachte uit Woerden, die voorzitter is van een lokale vestiging van motorclub Caloh Wagoh MC Main Triad. Hij zit nog vast.

Grote vlammen slaan uit busje na rammen pand De Telegraaf
102
Grote vlammen slaan uit busje na rammen pand De Telegraaf

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!