De mogelijk kankerverwekkende stoffen die chemiebedrijf Chemours bij zijn GenX-technologie gebruikt, komen via afval in de lucht, grond en het water terecht.

Chemours heeft onvoldoende zicht op waar deze zogeheten FRD-stoffen in zitten. En het bedrijf informeert afvalverwerkers en afvaltransporteurs niet dat deze in het afval zitten.

Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoek deed naar de verwerking van afval van het bedrijf in Dordrecht. Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.

Waar en in welke mate de FRD-uitstoot precies plaatsvindt, kan de inspectie op basis van de beschikbare informatie niet zeggen. De ILT heeft niet gekeken of de wet- en regelgeving overtreden is.

Omwonenden maken zich zorgen over de veiligheid van de stoffen die Chemours gebruikt. De ILT kan naar aanleiding van dit onderzoek geen uitspraken over de veiligheid doen. "Maar duidelijk is wel dat deze stoffen niet terecht horen te komen in de lucht, grond en het water", aldus een woordvoerder.

Chemours laat in een reactie weten volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek. Het bedrijf gaat de resultaten bestuderen en zegt verder met de inspectie te blijven samenwerken ''om vervolgstappen te beoordelen”.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!