Tegen een man die zichzelf verrijkt zou hebben met geld dat voor zorg aan gehandicapten bestemd was, is dinsdag een celstraf van 42 maanden geëist. Zijn vriendin hoorde in de rechtbank in Roermond achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Het stel uit het Limburgse Schinnen wordt ervan verdacht zorggeld te hebben uitgegeven aan onder meer dressuurpaarden, luxe verbouwingen aan hun villa en kunstaankopen. Het zou om zo'n 1,7 miljoen euro gaan.

De man is hoofdverdachte. Hij was tussen 2005 en 2010 de enig bestuurder bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Zijn vriendin wordt als medeplichtig gezien. De twee zouden zichzelf een deel van de zorggelden - jaarlijks ontvingen ze tussen de 30 en 40 miljoen euro - hebben toegeëigend.

Als onderdeel van de zorgverlening zou de man paarden hebben aangeschaft. Maar volgens het Openbaar Ministerie werden zo'n vijftien paarden alleen door hemzelf en diens vriendin en dochter gebruikt. "Toen een paralympische sporter zich bij hem meldde, werd ondanks de 46 paarden op de manege, ergens anders een paard gekocht dat zij kon gebruiken", aldus het OM.

Bij SGL werd zorg aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel geleverd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!