Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen van achttien jaar geëist tegen twee verdachten voor een liquidatiepoging in Utrecht. De mannen (30 en 39 jaar oud) hebben een bekentenis afgelegd.

Het slachtoffer is volgens het OM waarschijnlijk met het daadwerkelijke doelwit verwisseld, meldt justitie. "Dit maakt het misdrijf des de schokkender."

Het slachtoffer, dat op de bewuste 11 mei 2017 na middernacht door de Utrechtse wijk Zuilen liep, is uiteindelijk niet door de rondvliegende kogels geraakt. Volgens het OM komt dat doordat het automatische vuurwapen van de schutters op enig punt defect is geraakt.

Na het schietincident hebben de daders de auto waarin ze reden in de brand gestoken. Toen hun vluchtauto per ongeluk ook vlam vatte en de mannen te voet moesten vluchten, konden ze door de politie gepakt worden.

De mannen hebben het schietincident en de brandstichting bekend, aldus justitie. "Ze zeggen in opdracht van een derde te hebben gehandeld, maar geven geen openheid van zaken over de identiteit van deze opdrachtgever of de reden van de liquidatiepoging."

Naast de strafeis wordt namens het slachtoffer door het OM ook een schadevergoeding van 57.000 euro gevraagd. De eigenaar van een auto die door de kogels getroffen is, vraagt 1.800 euro schadevergoeding.