Een politieagent heeft van de rechtbank in Maastricht een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur gekregen, omdat hij op een manier heeft geschoten waarbij twee verdachten om het leven hadden kunnen komen. Hij is veroordeeld voor een dubbele poging tot doodslag.

De agent heeft wel terecht geschoten, maar maakte een "uitvoeringsfout", aldus de rechtbank.

"Schieten op de banden was onder de omstandigheden toegestaan, maar de schoten, het waarschuwingsschot en de schoten gericht op de banden, zijn gelet op de schootslijnen totaal verkeerd uitgepakt. De inzittenden hadden hierdoor gedood kunnen worden", luidt het vonnis.

Dat levert een dubbele poging tot doodslag op. De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een taakstraf van 240 uur geëist. De rechtbank zegt echter geen aanleiding te zien voor het opleggen van een gevangenisstraf.

Agenten

De rechtbank stelt wel nadrukkelijk vast dat geweld door agenten anders moet worden bestraft dan geweld door burgers en wijst op de discussie om politieambtenaren in rechtszaken een aparte status te geven.

"De verdachte deed grotendeels wat van hem verwacht mag worden. Het zou ongepast zijn tegen hem te zeggen dat hij beter niets had kunnen doen en de verdachten maar gewoon had moeten laten gaan."