Een 27-jarige man uit Lelystad heeft dinsdag achttien jaar cel gekregen, omdat hij in februari 2017 heeft geprobeerd zijn zusje en haar vriend te vermoorden. Dat heeft de rechtbank op Schiphol dinsdag bepaald.

De broer van het slachtoffer heeft in februari vorig jaar urenlang bij station Lelystad gewacht op zijn zus en haar vriend. Toen hij ze zag, heeft hij op de vriend van zijn zus geschoten. De kogel heeft hem niet geraakt. Vervolgens is de zus in het water gesprongen.

Toen ze uit het water wilde klimmen, heeft haar broer haar minutenlang onder water geduwd, totdat ze niet meer bewoog. Volgens de rechtbank zou ze zijn overleden, als ze niet op tijd was gereanimeerd.

Volgens de rechtbank heeft de familie van de vrouw de relatie niet goedgekeurd, omdat haar vriend geen yezidi is. Eerder werden overboekingen van 1 eurocent gebruikt om de man te bedreigen. De dreigementen werden in het bijschrift van de betaling geplaatst. Ook was er in 2016 sprake van een ander geweldsincident.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!