De noodopvang voor vogels die met olie zijn besmeurd bij de Maeslantkering in Hoek van Holland is dinsdag geopend, meldt Stichting Vogelklas Karel Schot aan NU.nl. De noodopvang is opgezet, omdat in de reguliere opvang geen ruimte meer was.

De vogels zijn gewond geraakt doordat zaterdag in de Derde Petroleumhaven stookolie uit een tanker was gelekt. In de noodopvang kunnen vijfhonderd vogels worden schoongemaakt. Rijkswaterstaat is bezig een tweede tent voor noodopvang op te bouwen.

Milieuorganisatie Ecomare is samen met medewerkers van het Vogelhospitaal Haarlem begonnen met het stabiliseren van veertig zwanen, staat op de site van Ecomare. Maandag is het opvangen van vogels gestaakt, omdat er niet genoeg ruimte was. Vanwege de noodopvang kunnen de vogels nu weer uit het water worden gehaald.

Tot nu toe zijn 260 vogels opgevangen door Vogelklas Karel Schot. Het gaat voornamelijk om zwanen. De vogels zijn nog niet gewassen, zegt de voorzitter van de stichting. "De dieren moeten eerst worden gestabiliseerd. Het is een enorm stressvolle situatie voor ze. Wij moeten ervoor zorgen dat ze eerst in goede conditie zijn, voor we ze kunnen schoonmaken. De vogels die zondag zijn binnengekomen, zouden mogelijk vandaag schoongemaakt kunnen worden."

Tanker

De stookolie was afkomstig van een olietanker die zaterdag in de Rotterdamse haven tegen een steiger is gebotst. Hierdoor is bij de Derde Petroleumhaven 200 ton stookolie in het water gestroomd. Een gespecialiseerd bedrijf heeft inmiddels ruim 150 ton opgeruimd. Een gedeelte van de 3e Petroleumhaven is inmiddels weer vrijgegeven. 

De opruimwerkzaamheden gaan nog enkele dagen duren. Op de circa vijftig binnenschepen en vijftien zeeschepen in de haven te schoon te krijgen, zijn speciale wasstraten ingericht. Inmiddels zijn acht binnenvaartschepen en een zeeschip van drab ontdaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft maandag laten weten een verkennend onderzoek te doen naar de olielekkage. Het Havenbedrijf Rotterdam zal de eigenaar van de tanker aansprakelijk stellen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!