De politie is in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, waarin de agenten deels aansprakelijk zijn gesteld voor het schietincident in Alphen aan den Rijn. Het korps acht zichzelf niet aansprakelijk voor het drama.

In de uitspraak werd het de politie aangerekend dat Tristan van der Vlis ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning had. Van der Vlis heeft in 2011 zes mensen doodgeschoten en hierna zelfmoord gepleegd.

De politie benadrukt dat met het huidige stelsel van vergunningverlening niet voorkomen had kunnen worden dat "een verlofhouder zijn wapen misbruikt en op die manier overlijden of letsel veroorzaakt". 

Ook gaat het korps in cassatie, omdat het gerechtshof de uitspraak op een aantal punten "onvoldoende gemotiveerd" zou hebben. Daarnaast bevat de uitspraak volgens de politie tegenstrijdigheden. Welke tegenstrijdigheden dit zijn, wordt niet toegelicht.

De politie zegt op geen enkele manier voorbij te willen gaan aan het leed dat de schutter heeft aangericht. "Verder erkent de politie dat de vergunning mogelijk niet was verleend als alle informatie was meegewogen."

Meer dan vijftig eisers, onder wie slachtoffers en nabestaanden, vinden dat de politie ten onrechte een wapenvergunning aan Van der Vlis heeft verstrekt. Met de uitspraak van het gerechtshof hadden ze recht op een schadevergoeding. 

De advocaat die hen vertegenwoordigt, is maandag door het korps op de hoogte gesteld van het besluit om in cassatie te gaan.