Een busje is dinsdagochtend rond 4.00 uur de glazen pui van het pand van De Telegraaf in Amsterdam ingereden. Het voertuig is binnen in brand gestoken. Daardoor is het gebouw flink beschadigd geraakt.

Toen het busje het pand aan de Basisweg inreed, was er bewaking aanwezig. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. De politie laat weten dat de bestuurder met opzet op het gebouw is ingereden. De bestuurder is volgens de politie in een donkerkleurige Audi gevlucht in de richting van het centrum en de A10. De auto kwam volgens een woordvoerder vanuit het centrum aangereden.

Op bewakingsbeelden die De Telegraaf heeft vrijgegeven, is te zien dat de bestuurder na de botsing het busje is uitgestapt en iets aansteekt. Op een tweede foto is te zien dat de man wegrent, terwijl het busje vlam vat.

"De vlammen sloegen tot 14 meter hoog uit het busje. Daarbij is het gebouw flink beschadigd geraakt. Een raam in de gevel is kapotgegaan door het voertuig, de rest is gesprongen door de hitte van de brand", aldus de politiewoordvoerder tegen NU.nl.

Ondanks de hoge vlammen had de brandweer de brand snel onder controle.

Grote vlammen slaan uit busje na rammen pand De Telegraaf
102
Grote vlammen slaan uit busje na rammen pand De Telegraaf

Moedwillige actie

Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, laat aan NU.nl weten dat er nog veel onduidelijkheid is. Volgens Jansen is het niet mogelijk om
"door een stuurfout" tegen de pui te botsen, vanwege de betonnen bloembakken die voor de gevel zijn geplaatst. Hij spreekt dan ook over een "aanslag" en een "moedwillige actie".

De redactie van de krant is inmiddels in het pand werkzaam en kon via een andere ingang het gebouw betreden. "We laten ons niet intimideren", aldus Jansen. "We gaan hier door met ons werk."

Bekijk het moment dat een busje gebouw van Telegraaf ramt
163
Bekijk het moment dat een busje gebouw van Telegraaf ramt

Motief

De politiewoordvoerder kan nog niet bevestigen of het om een aanslag gaat. "Daar heb je een verdachte en een motief voor nodig." Er is nog niemand aangehouden. De recherche doet nog onderzoek.

Het zou om twee daders gaan. De persoon die de bestelauto heeft bestuurd en de bestuurder van de Audi. De politie zoekt getuigen die iets hebben gezien of beelden hebben opgenomen via bijvoorbeeld een dashcam.

Eerder deze week werd een kantoorpand, waarin onder meer Panorama en Nieuwe Revu gevestigd zijn, in Amsterdam beschoten met een raketwerper. Er is inmiddels een verdachte aangehouden. Het is vooralsnog onduidelijk of de zaken met elkaar te maken hebben. De gebouwen liggen een paar honderd meter van elkaar af.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!