Van de ruim 200 ton gelekte olie in de Rotterdamse haven, is inmiddels ongeveer 100 ton geruimd. Naar verwachting duren de opruimwerkzaamheden nog enkele dagen, meldt het Havenbedrijf maandag.

De opruimwerkzaamheden worden verricht door een gespecialiseerd bedrijf, dat met zes olie-opvegende schepen actief is. Voor de schoonmaak van ruim vijftig binnenvaartschepen is sinds zondagavond een wasstraat operationeel in de Geulhaven. Inmiddels zijn daar drie schepen schoongemaakt.

Later op maandag wordt in het Botlekgebied ook een wasstraat voor zeeschepen geopend om vijftien vervuilde zeeschepen schoon te maken.

Na het schoonmaken van het havenwater en de schepen, worden verontreinigde steigers, glooiingen, oevers en taluds schoongemaakt. Dit zal naar verwachting tenminste enkele weken in beslag nemen.

Zwanen besmeurd met olie na ongeluk tanker in Rotterdam
45
Zwanen besmeurd met olie na ongeluk tanker in Rotterdam

Botsing

Een olietanker botste zaterdag in de Rotterdamse haven tegen een steiger. Hierdoor stroomde 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven in het water. Een klein deel is ook via de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland gedreven.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft laten weten een verkennend onderzoek te gaan doen naar de olielekkage.

Het Havenbedrijf Rotterdam stelt de eigenaar van de tanker aansprakelijk. Waarvoor de eigenaar, Odfjell, precies aansprakelijk wordt gesteld, moet nog nader worden bepaald. Door de olie zijn veel dieren, met name zwanen, besmeurd geraakt.