Het door actiegroep We Are Here gekraakte pand in Amstelveen mag ontruimd worden. Dat heeft de rechter maandag besloten in een kort geding.

De actiegroep probeerde met het kort geding te voorkomen dat de ongedocumenteerde vluchtelingen werden uitgezet. De zaak volgde op de beslissing van burgemeester Bas Eenhoorn, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) dat de vluchtelingen uiterlijk maandag om 12.00 uur weg moesten zijn.

Op een ruzie tussen een omstander en een asielzoeker na, is de ontruiming goed verlopen en worden er bloemen uitgedeeld door een lid van de We Are Here-groep. Hij wilde hiermee hoop uitstralen.

Bij de ontruiming van het kantoorpand waren drie agenten, beveiliging en een groepje omstanders aanwezig. De uitgeprocedeerden hebben zelf hun spullen op straat gezet.

De groep gaat maandagmiddag naar de nachtopvang bij de Havenstraat, een tijdelijke opvang voor ongedocumenteerden. De advocaat van de gemeente liet weten dat er in de Havenstraat voldoende ruimte is voor de groep van zo'n zestig ongedocumenteerden.

Meerdere pogingen

De groep heeft het pand aan de Groen van Prinstererlaan 114 op 5 juni gekraakt. De vluchtelingen hadden eerder gekraakte woningen aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost verlaten. De eigenaar van het gebouw heeft aangifte gedaan, waarop het OM de krakers heeft laten weten dat het pand zou worden ontruimd.

De voorzieningenrechter heeft in zijn beslissing de verstoring van de openbare orde meegewogen. Het ging mede om verstoring door de diverse zogenoemde vergiskraken die de groep eerder heeft gepleegd.

"Het geeft onrust en gedoe. Mensen worden in hun woonbelangen geschaad en dit soort acties trekt tegenacties en reacties aan van derden", aldus de rechter.

We Are Here moet kraakpand verlaten: 'Genoeg is genoeg'
94
We Are Here moet kraakpand verlaten: 'Genoeg is genoeg'