Een klein deel van de stookolie die zaterdag in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam is weggelekt uit een gat in een tanker, is in de vaargeul terechtgekomen en al bij Hoek van Holland gesignaleerd. De kans bestaat dat de stranden zichtbaar vervuild raken, waarschuwt de veiligheidsregio.

Op sommige plekken ligt een dun filmlaagje op het water. Om te voorkomen dat jachthavens langs de Nieuwe Waterweg vervuild raken, blijven ze afgesloten. Zo worden havens gesloten in onder meer Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoogvliet, meldt de veiligheidsregio.

Een bulktanker botste zaterdagmiddag in de Derde Petroleumhaven in het Botlekgebied tegen een steiger, waardoor een gat in de romp ontstond. Hieruit is ongeveer 200 ton stookolie gestroomd. Het havenbedrijf en de brandweer hebben drijvende schermen rond de olievlek neergelegd om verdere verspreiding te voorkomen. Een speciaal bedrijf is inmiddels begonnen met het opruimen van de stookolie.

Het gaat waarschijnlijk wel enkele dagen duren voordat alles is opgeruimd. ''Het is een voorzichtige schatting, maar alle steigers en schepen die er liggen, moeten eerst worden schoongemaakt'', aldus een woordvoerder. De veiligheidsregio wijst erop dat er stankoverlast kan ontstaan, vooral als het de komende dagen warmer wordt.

Ondanks de drijfschermen die in de Derde Petroleumhaven zijn neergelegd, heeft een klein deel van de olie zich dus toch al verder verspreid.

Verschillende dieren, waaronder zwanen, zijn besmeurd geraakt met de smurrie. Mensen die vervuilde dieren zien, worden opgeroepen de dierenambulance te bellen. De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!