In de Derde Petroleumhaven in het Botlek-gebied in Rotterdam heeft een bulktanker zaterdagmiddag tweehonderd ton olie gelekt na tegen een steiger te zijn gebotst. Hierdoor was een gat in de romp van het zeeschip Bow Jubail ontstaan, waaruit de olie wegstroomde.

Er zijn geen gewonden gevallen. Wel zijn met olie vervuilde dieren, waaronder zwanen, gevonden. Dit meldt de veiligheidsregio. 

De dierenambulance is ter plaatse om de dieren te behandelen. Ook opvangcentrum Vogelklas Karel Schot staat klaar om besmeurde vogels te reinigen.  Omstanders die besmeurde dieren aantreffen, worden gevraagd om de dierenambulance te bellen.

De uitstroom van olie is rond 15.00 uur gestopt. Volgens de veiligheidsregio is in de omgeving van de haven een sterke oliegeur te ruiken. Het opruimen van de gelekte olie gaat waarschijnlijk wel enkele dagen duren. "Het is een voorzichtige schatting, maar alle schepen die er liggen moeten eerst worden schoongemaakt'', aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend. De kapitein van het schip is niet opgepakt, omdat uitgegaan wordt van een ongeluk.