De politie heeft zondagavond in Rotterdam twee mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische misdrijf. De mannen van 22 en 27 jaar worden ook verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag.

De aanhoudingen volgden op informatie van de AIVD, die werd gedeeld met het OM. Bij huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. De politie heeft wel telefoons en gegevensdragers in beslag genomen.

De verdachten zitten in volledige beperking, ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De mannen zijn na hun aanhouding door de politie verhoord over de verdenkingen tegen hen. Donderdag bepaalde de rechter-commissaris dat beide verdachten nog zeker twee weken blijven vastzitten. 

Justitie heeft een paar dagen gewacht met de bekendmaking van de aanhoudingen, zodat er gelegenheid was voor nader onderzoek. "Het is een zeer ernstige verdenking", aldus de woordvoerder. Hoe concreet de plannen van de verdachten waren, waar ze wilden toeslaan en welke nationaliteit ze hebben, wil het OM nog niet zeggen.

De politie heeft zondagavond nabij de woning nog een man aangehouden. Hij bleek illegaal in Nederland en is overgedragen aan de vreemdelingendienst. Vooralsnog wordt hij niet verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, zegt een woordvoerder van het OM. Welke connectie deze man heeft met de twee terrorismeverdachten wil hij niet kwijt.