De 47-jarige Groninger die in 2016 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Plataanlaan heeft twaalf maanden onvoorwaardelijke cel gekregen. De Groninger reed als bijrijder in de auto en trok aan de handrem, waardoor de auto tegen een pilaar van een viaduct terechtkwam.

De man is veroordeeld voor dood door schuld, meldt een woordvoerder van de rechtbank Noord-Nederland. Hij is vrijgesproken van poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) had 48 maanden cel geëist.

Ook mag de man in navolging van de eis van het OM drie jaar lang geen autorijden. Volgens de rechter handelde de man "zeer onvoorzichtig". Ook heeft de man de nabestaanden "veel leed veroorzaakt en heeft tot op heden geen verantwoordelijkheid willen nemen voor de feiten". 

Het verkeersongeluk vond plaats op 5 november 2016. Een van de andere inzittenden, een 35-jarige man uit Groningen, kwam door het ongeval om het leven. De andere twee inzittenden raakten gewond. Een van hen heeft blijvend letsel opgelopen.

De verdachte was een bijrijder en reed mee na een voetbalwedstrijd in Frieschepalen. Op een gegeven moment zou hij willen uitstappen, maar wilde de bestuurder niet stoppen. De verdachte heeft daarom aan de handrem getrokken, waardoor de bus slipte.