Waterschap Vallei en Veluwe gaat via een nieuwe techniek met actieve koolstof medicijnresten uit het rioolwater zuiveren.

Het waterschap gaat de koolstof samen met de bedrijven CIRTEC en Pulsed Heat/Setiva uit cellulose winnen op zijn rioolwaterzuivering in Ede.

Niet alleen medicijnresten worden uit het rioolwater gezuiverd, maar er wordt ook een waardevolle grondstof geproduceerd. Hiermee draagt het waterschap bij aan de doelstelling om in 2050 volledig circulair te zijn in Nederland.

"Door zelf actief koolstof te produceren en ook weer in te zetten op onze zuivering, maken we de cirkel rond", zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin. "Het is niet alleen effectief, maar ook kostenefficiënt. Wat ons betreft is afvalwater al een lange tijd geen afval meer, maar moeten we het meer en meer zien als waardevolle grondstoffenstroom."

Het waterschap gaat de nieuwe techniek vanaf eind 2019 inzetten.

Cellulose

Cellulose wordt vooral gewonnen uit resten van toiletpapier dat dagelijks op de rioolwaterzuivering in Ede binnenkomt. Door met een fijne zeef afvalwater te zeven, wordt de aanwezige cellulose gewonnen.

De cellulose wordt ontwaterd en gedroogd en na bewerking ontleed in pyrolysegas, zuren, bio-olie en biochar. Het waterschap gaat het gas zelf gebruiken en de bio-olie verkopen.

Het geproduceerde biochar wordt bewerkt en als actief kool gebruikt voor het 'vasthouden' van medicijnresten tijdens het zuiveringsproces. Vooral resten van medicijnen als diclofenac en oxazepam worden zo uit het rioolwater gehaald.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!