De twee mannen die eind mei dood werden aangetroffen in een scheepswrak in het Grevelingenmeer zijn waarschijnlijk verongelukt doordat zij hun oriëntatie hadden verloren.

De duikuitrustingen van de mannen vertoonden geen gebreken, meldt de politie woensdag na uitgebreid onderzoek. Het lijkt er sterk op dat de duikers de weg kwijtraakten in het achterdeel van het schip Le Serpent, dat ter hoogte van Scharendijke (Zeeland) ligt.

Slecht zicht onder water, bijvoorbeeld door drab dat tijdens de duiktocht loskwam, kan een rol hebben gespeeld. De duikers gebruikten geen gidslijn. Dat is een stuk touw dat doorgaans aan de buitenkant van een schip wordt vastgemaakt en mee het ruim in gaat, zodat een duiker als hij verdwaalt daarmee de weg naar buiten kan vinden.

Le Serpent, met een lengte van ruim 60 meter, werd rond 1920 gebouwd om kolen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk te vervoeren. In juli 2011 is het schip overgebracht naar het Grevelingenmeer. Daar zonk het vaartuig gecontroleerd tot een diepte van 25 meter.

Het speciaal voor duikers aangepaste scheepswrak is vanwege de diepte alleen toegankelijk voor gevorderde sportduikers.

De twee verongelukte mannen waren geoefende duikers en hebben aanvullende opleidingen gevolgd, waaronder die tot wrakduiker. Ook waren zij opgeleid tot duikinstructeur. Hun lichamen werden enkele dagen na hun vermissing gevonden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!