Het Openbaar Ministerie (OM) eist achttien maanden jeugddetentie tegen de negentienjarige Mads van den P. Volgens het OM is hij medeverantwoordelijk voor de moord op de zestienjarige Nick Bood uit Assendelft.

Zes maanden van de geëiste achttien moeten voorwaardelijk worden opgelegd, vindt het OM.

Nick werd op 27 april 2017 in Zaandam doodgestoken. De politie arresteerde naast Van den P. de zestienjarige Yasin D., die de fatale messteek zou hebben toegebracht.

Van den P. heeft volgens het OM wel een dusdanige rol in het geheel gespeeld dat hij als zogeheten medepleger moet worden beschouwd. Hij zou het slachtoffer onder meer hebben getrapt. Nick bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Drugs

Het slachtoffer en de verdachten zouden een ruzie om drugs hebben gehad. Het OM vindt bewezen dat de verdachten Nick met een vooropgezet plan van het leven hebben beroofd en dat er dus sprake is van moord. Van den P. en D. hebben het slachtoffer op de bewuste dag opgewacht, aldus de officier van justitie.

Van den P. fungeerde volgens de officier van justitie ook als aanjager van het plan om Nick aan te pakken.

Ingewikkeld

Het onderzoek naar de precieze toedracht van het geweld is ingewikkeld geweest, gaf de officier aan. Van den P. en D. behoorden tot een groep, die getuige is geweest van het geweld. Het kostte zowel de politie als de onderzoeksrechter veel moeite betrouwbare getuigenverklaringen van die groep los te krijgen.

De persoonlijkheid van Van den P. is voor het OM aanleiding het jeugdstrafrecht toe te passen. Deskundigen hebben een autistische stoornis bij hem vastgesteld.

De zaak tegen Yasin D. wordt donderdag afgerond. Dit gebeurt achter gesloten deuren, omdat hij minderjarig is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!