De 35-jarige man die vorig jaar inreed op een terras op de Voorstraat in Utrecht moet zich verplicht laten behandelen en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 720 dagen, waarvan 633 dagen voorwaardelijk.

De man, een vluchteling uit Iran met psychische problemen, reed vorig jaar oktober met zijn auto op twee portiers af van coffeeshop Pleasure in Utrecht. Hij  was eerder op de dag geweigerd bij de coffeeshop, omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien.

Doordat de portiers en enkele fietsers op tijd weg konden springen, raakte niemand gewond bij het incident. De man is op enkele tientallen centimeters langs de gevel van de coffeeshop gereden. Uiteindelijk kwam de auto enkele meters verder tot stilstand.

De rechtbank oordeelt dat de man door zijn snelheid te verhogen de kans heeft aanvaard dat de portiers zouden komen te overlijden bij een aanrijding. 

Behandeling

Volgens onderzoek is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft onder andere last van een depressie en een post-traumatische stressstoornis. Daarom wil de rechtbank dat de man zich laat behandelen. Tijdens het behandeltraject moet de man verplicht meewerken aan de behandeling van zijn stoornissen en mag hij geen alcohol en drugs gebruiken. Ook mag hij een jaar lang niet autorijden en moet hij meewerken aan een urineonderzoek.

Het vonnis van de rechtbank komt grotendeels overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM eiste twee weken geleden 730 dagen cel, waarvan 633 dagen voorwaardelijk. Ook eiste de officier van justitie enkele zorgmaatregelen, waaronder een verbod op alcohol, urinecontrole en een locatieverbod voor de Voorstraat.