Het bloed-alcoholonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is kwetsbaar voor manipulatie, blijkt woensdag uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Het onderzoek is in 2017 gestart na de arrestatie van een NFI-medewerker. De vrouw zou haar eigen bloedmonsters hebben gemanipuleerd, om zo te verhullen dat ze met te veel alcohol op achter het stuur heeft gezeten.

Na enkele maanden onderzoek concludeert de inspectie dat NFI-medewerkers met kwaad in de zin een bloedafnametest na een alcoholcontrole op verschillende manieren konden beïnvloeden. Zowel de bloedmonsters zelf, als de registratie, de analyse en de rapportage van de resultaten, bleken te manipuleren. Ook kwam naar voren dat het NFI te weinig oog had voor de risico's van manipulatie. De dienst heeft inmiddels maatregelen genomen.

De NFI-medewerker blies in oktober 2016 en februari 2017 positief bij een blaastest. Zij vroeg om tegenonderzoek, waarbij bloed werd afgenomen. Het bloed werd onderzocht door het NFI.

Uit dit onderzoek kwamen onverklaarbaar lagere waardes die niet overstemmen met de uitslagen van de ademanalyseapparaten. De vrouw is gearresteerd en moet nog voor de rechter verschijnen. 

Aantasting

NFI-directeur Peter van den Elzen verklaart dat het incident "een ernstige aantasting van de integriteit en de reputatie van het NFI is." Hij benadrukt onder meer dat er bij het NFI "duidelijke" afspraken zijn over het controleren van eigen werk door collega's en dat werknemers zich moeten melden als ze in aanraking zijn gekomen met politie of justitie.

Het NFI heeft sinds het voorval met de vrouwelijke medewerker diverse maatregelen genomen. "We hebben de regels rondom het werken met stukken van overtuiging nóg verder aangescherpt", aldus Van den Elzen. "Dat gezegd hebbende: de basis blijft altijd de integriteit van onze medewerkers."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!