Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank in de zaak rond een havenbrand in Ohé en Laak. De rechtbank sprak Henk V. (59) vrij, terwijl justitie deze man juist als brein achter de brandstichting ziet. Het OM had vijf jaar cel tegen hem geëist.

Twee andere verdachten van de brand kregen een celstraf opgelegd van drie jaar. Die straffen zijn volgens het OM te laag. Justitie heeft respectievelijk zes en vijf jaar cel tegen hen geëist.

Volgens de rechtbank hebben de mannen uit Maastricht en Eindhoven op 10 december 2014 brand gesticht in woonboten in Ohé en Laak. De rechtbank zag echter geen bewijs voor betrokkenheid van V. uit Gastel, een havenbaas in Wessem.

Volgens het OM heeft de vrijgesproken man de twee anderen aangestuurd om het beeld van een pyromaan te creëren die ook havenbranden in Herten, Roermond en Wessem zou hebben aangestoken.

Het OM vermoedde dat de 57-jarige haveneigenaar financieel voordeel had met het stichten van een brand in zijn eigen haven. V. zou hiermee de verzekering hebben willen tillen.

De rechtbank heeft die conclusie verworpen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!