De politie heeft vier schroothandelaren opgepakt op verdenking van het opzettelijk blootstellen van mensen aan een grote hoeveelheid radioactief afval. Ze zouden 25 ton radioactieve metalen ballastblokken hebben verhandeld.

Het gaat om vier mannen uit Zuidoost-Drenthe, Zuidwest-Friesland en Overijssel, maakt de politie woensdag bekend. De aanhoudingen zijn vorige week en deze week gedaan. Drie mannen zitten nog vast. Een vierde is op vrije voeten, maar wordt nog wel verdacht. 

De ballastblokken zijn vermoedelijk afkomstig uit het ruim van een gesloopt schip, aldus de agenten. De politie is de mannen op het spoor gekomen na een melding van een schroothandelaar in Friesland. Zijn detectiepoortjes gingen af toen het schrootafval van het schip passeerde.

De agenten melden aan NU.nl dat de radioactieve straling van het materiaal laag was. Korte blootstelling aan het materiaal zal geen gevaar hebben opgeleverd.

Volgens de politie is al het radioactieve afval inmiddels opgespoord. Het is niet bekend op welke plekken de ballastblokken zijn geweest, omdat de mannen die volgens de agenten niet volgens de officiële manier hebben verhandeld. 

De politie zegt te vermoeden dat de verdachten "op een goedkope manier van dit materiaal af probeerden te komen, door het te verbergen tussen ander materiaal".